Info

Stadspodden

Stadspodden från Dome of Visions är Sveriges enda podcast om hållbar stadsutveckling. Varje månad träffar Per Ankersjö intressanta politiker, forskare och opinionsbildare i Dome of Visions vid KTH i Stockholm för att dyka ner i ett tema inom hållbar stadsutveckling. Stadspodden från Dome of Visions presenteras i samarbete med NCC.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Stadspodden
2019
April


2018
December
September
June
April
March


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April


1969
December


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2016
Dec 18, 2016

Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling. I detta avsnitt: Många pratar om digitaliseringen av byggande, byggprocessen och städerna - men vad menas egentligen? Vi tar reda på vilka samhällsutmaningar som digitaliseringen kan vara svaret på och spanar framåt för att se hur byggandet kan bli bättre förankrat, snabbare och mer miljövänligt av digitaliseringen. Medverkar gör Jan Byfors, CTO för NCC, Staffan Ingvarsson, VD för STOKAB (Stockholms fibernät mm) och Susanne Åkesson, politiskt sakkunnig hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson. Programledare är Per Ankersjö.

Dec 12, 2016

Stadspodden - Sveriges främsta podcast för hållbar stadsutveckling, inleder nu temat "stadsbyggnadsmäktiga" med att träffa Björn Sundin (S) som är kommunalråd för samhällsbyggnad i Örebro. Hör mer om Örebromodellen i byggprocessen, nya markanvisningar för överkomliga hyror, rosa gatan, trängselskatter och svaret på frågan om vad samhällsbyggare ska tänka på för att bygga och utveckla i Örebro. Programledare är Per Ankersjö.

Dec 5, 2016

Stadspodden från Dome of Visions är Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling. Detta specialavsnitt handlar de två stekheta ämnena social hållbarhet och employer branding. Vi bevakar när studenter tävlar i att skapa medborgardialoger i Fittja, Botkyrka och vi pratar om hållbara renoveringar. Medverkande är bl a: Madeleine Nobs, NCC och Klas Ruin, arkitekt och grundare, Spridd. Programledare är Per Ankersjö. Presenteras i samarbete med NCC.

Nov 22, 2016

Stadspodden från Dome of Visions är Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling. I bokrisens spår har miljöfrågorna hamnat i skymundan i den politiska byggnadsdebatten. Därför tar vi i detta avsnitt reda på vad som händer inom byggandet när det gäller miljön. Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier och Gunnar Söderholm, miljödirektör hos Stockholms stad samtalar om klimatutsläpp och kemikalier i byggandet. Krav och incitament. Plus en hel del framtidsspaning. Programledare är Per Ankersjö. Presenteras i samarbete med NCC.

Nov 8, 2016

Stadspodden är Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling. I detta extra avsnitt möter vi Jonas Eliasson som för ett hålvår sedan tog steget från att vara professor i transportsystemanalys till att även bli trafikdirektör i Stockholms stad. Vi pratar om trängselskatter, cykel, förarlösa bilar och vad man som samhällsbyggare ska tänka på för att vara en bra partner till staden. Programledare är Per Ankersjö. Stadspodden är ett partnerskap mellan A Beautiful Soup och NCC.

Oct 24, 2016

En av de stora samhällsutmaningarna just nu är behovet av upprustning och renovering av alla de bostäder som byggdes under miljonprogramsåren på 60- och 70-talen. Hur kan utmaningen vändas till en möjlighet? Vad kan göras för att öka attraktiviteten i dessa områden och hur görs det utan att det blir för dyrt för dem som bor där? Lyssna på ett spännande och initierat samtal om hållbarhet, hyror, arkitektur och miljonprogramsområdenas upprättelse med Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd i Stockholms stad, Henrik Nerlund, kanslichef och sekreterare hos Skönhetsrådet samt Madeleine Nobs, arkitekt och affärsutvecklare Hållbara Affärer hos NCC Building. Programledare är Per Ankersjö.

Sep 28, 2016

Stadspodden från Dome of Visions är Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling. I detta avsnitt pratar vi om självkörande fordon, smarta vägar, hemleveranser och framtidens kollektivtrafik med trafiklandstingsrådet i Stockholms län Kristoffer Tamsons (M), chefen för Reforminstitutet Stefan Fölster och KTH-forskaren Mia Hesselgren. Programledare är Per Ankersjö. Avsnittet presenteras i samarbete med NCC.

Aug 30, 2016

Stadspodden från Dome of Visions är Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling. I detta avsnitt möter du Maria Rankka, VD för Handelskammaren och Johan Kuylenstierna, VD för Stockholm Environment Institute i ett samtal om städers arbete med klimatpolitik och tillväxt. Är borgmästarna de nya premiärministrarna? Mycket tyder på det när städerna tar täten i klimatarbetet och lämnar nationalstaterna långt bakom sig. I avsnittet hör du dessutom Mattias Goldmann, VD för FORES, Gustav Hemming, miljö- och regionplaneringslandstingsråd i Stockholms län samt Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms stad. Programledare är Per Ankersjö. Sponsor är NCC.

Aug 24, 2016

Stadspodden är Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling. Programledare är Per Ankersjö. I detta avsnitt möter vi Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan FORES och 2030-sekretariatet. Mattias har av branschtidningen Aktuell Hållbarhet rankats som "mäktigast i hållbarhetssverige 2016" och han är en tung röst i miljödebatten, inte minst när det gäller klimatpolitiken och omställningen till fossiloberoende fordonsflotta. I detta avsnitt talar han klarspråk om svensk miljöpolitik, kritiserar delningsekonomins aktörer för bristande social hållbarhet och delar med sig av ett scoop. Avsnittet är en del i miniserien "Miljöns makthavare".

Aug 19, 2016

Stadspodden är Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling. Programledare är Per Ankersjö. I detta avsnitt möter vi Gustav Hemming som är ansvarigt landstingsråd för miljö, regionplanering och skärgårdsfrågor i Stockholms län. Bland annat leder han arbetet med nya regionala utvecklingsplanen RUFS och har tagit initiativ till det regionala cykelkansliet. Hör mer om hans syn på bostadsförsörjningen och hur hela Stockholmsregionen bör utvecklas hållbart. Detta avsnitt är en del i miniserien "Miljöns makthavare".

Jul 14, 2016

Stadspodden är Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling. Under sommartemat "Miljöns makthavare" samtalar Per Ankersjö i detta extra avsnitt med Stockholms stads miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) om huvudstadens miljö, stadsutveckling och bostadsutmaning.

Jun 27, 2016

Stadspodden är Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling. I detta avsnitt träffar vi Sveriges nya miljö- och stadsutvecklingsminister Karolina Skog (MP) i ett samtal om hållbart byggande i bostadskrisen, omställning i transportpolitiken, Brexits betydelse för EU:s miljöpolitik och naturligtvis - om städer! Programledare är Per Ankersjö.

Jun 8, 2016

Stadspodden är Sveriges främsta podcast om hållbar stadsutveckling med Per Ankersjö som programledare. I detta avsnitt möter du Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård som delar med sig av stadens syn på det sociala hållbarhetsarbetet. Därefter ett samtal med arkitekten och skribenten Ola Andersson, NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbeck och ståupp-artisten Thomas Oredsson som arbetat i ett projekt i Vårby gård. Du får höra om hur social hållbarhet kan vara bra för affärerna och hur man kan få till bra medborgardialoger med mycket mera.

May 24, 2016

Stadspodden från Dome of Visions är Sveriges främsta podcast om hållbara städer. I detta extra avsnitt berättar Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård om stadens utmaningar gällande social hållbarhet och bostadsbyggande. Hon berättar också vad hon förväntar sig av nya bostadsministern. Stadspodden från Dome of Visions presenteras i samarbete med NCC. Programledare är Per Ankersjö.

May 19, 2016

Stadspodden från Dome of Visions är Sveriges podcast om hållbar stadsutveckling. Detta är ett extra avsnitt om popup-parker med en längre intervju med Måns Herngren om Pallis 2015. En kortare variant finns i Stadspoddens avsnitt 1 om Tactical Urbanism. Här berättar Måns om vad som inspirerat honom i bl a New York och Berlin och annat som inte fanns med i originalavsnittet. Dessutom nyheter om hur Stockholms stad samarbetar med fastighetsägare om popup-parker. Stadspodden från Dome of Visions presenteras i samarbete med NCC. Programledare: Per Ankersjö.

May 8, 2016

Stadspodden är Sveriges enda podcast om hållbar stadsutveckling. Detta extraavsnitt handlar om den unika undersökningen "The Inclusive City" som mäter hur invånarna i de fyra nordiska huvudstäderna ser på sin stad. 6 av 10 i Stockholm tycker att klyftorna i staden är ett problem. En tredjedel av stockholmarna hälsar inte på sina grannar. I samtalet som handlar om allt från grannsämja till de bostadspolitiska samtalen och social housing deltar Peter Wågström, koncernchef NCC, Per Schlingmann, rådgivare och Viktoria Walldin, socialantropolog hos White Arkitekter. Stadspodden från Dome of Visions presenteras i samarbete med NCC. Programledare är Per Ankersjö.

Apr 28, 2016

Stadspodden är Sveriges enda podcast om hållbar stadsutveckling. Detta avsnitt har temat "Cykeln i staden" och handlar om hur staden behöver förändras för att fler ska cykla - och hur staden kan förändras av fler cyklister. Vi pratar också om de ständiga konflikterna mellan trafikslagen och vad de beror på. Medverkar gör: Tony Grimaldi, vd och koncernchef för Cycleurope, Lina Johansson, journalist och medförfattare till nya boken "Cykla!", Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandet samt Stella Fare, tidigare stadsmiljöborgarråd. Programledare är Per Ankersjö. Avsnittet spelas in i Dome of Visions och presenteras i samarbete med NCC.

Apr 14, 2016

Stadspodden är Sveriges enda podcast om hållbar stadsutveckling. Avsnitt 1 har tema "Tactical Urbanism". Stadens befolkning blir sina egna stadsplanerare. Tactical Urbanism sprider sig som en löpeld i världens städer; stadsodlingar, pop up-parker, open streets, kvartersmarknader är några av uttrycken. Vad innebär det för staden och vad händer när stadens regler möter stadsbornas initiativ? Intervju med filmregissören Måns Herngren och samtal med Billy McCormac, Meike Schalk och Lorentz Tovatt. Programledare: Per Ankersjö.

1